Mustafa Kılınç ile Bilinçaltı Değişim Programları
Haftanın Sözü
İnsan düşündüğü kadar güçlü inandığı kadar değerlidir.
NLP DAP
NLP DAP MUSTAFA KILINÇ İLE SERTİFİKALI NLP PROGRAMLARI
Mustafa Kılınç'ın Eserleri
Mustafa Kılınç Eserleri

TEOG ve LYS Sınavı Öncesindeki Kaygıyı Başarıya Dönüştürmenin Sırrı?

Ülkemizde ; ilköğretim okulu 7. ve 8. Sınıflar ve Lise son sınıflar için önümüzdeki günler sınav kabuslarının yaşanacağı günler.

TEOG sınavına girip istediği iyi bir lisede okuma hakkını elde etmek isteyenler 4-5 Haziran 2011’de, hedefindeki üniversite kapısını açmak ve istediği mesleğe olabilmek istenler de 18-19-25-26 Haziran 2011’de Sınav sürecini yaşayacaklar.

Sınavlara Sayılı Günler Kalırken…

Öğrencilerin kaderini şekillendiren sınavlarda geriye doğru sayım başladıkça öğrenci ve ailede GERGİNLİK, KAYGI ve HEYECAN’da artmış durumda.

Günler yaklaştıkça öğrencilerdeki; “Ya kazanamazsam?” “Ya karıştırırsam?” “Bildiklerimin hiçbirini hatırlamıyorum, unuttum mu acaba?” “Eski sınavlarımda olduğu gibi elim ayağım titrerse?” “Sınav esnasında ya tuvalet ihtiyacım ortaya çıkarsa? Geçen sene TV’de izlemiş olduğum bir öğrenci gibi sınavımı yarım bırakmak zorunda kalırsam?” “Ailemin benden beklentisini karşılayamazsam?” “Ya beni onaylamazlarsa?” “Artık eskisi kadar sevilmezsem?” vb. gibi içsel soru döngüsü için kıvranırken;

AİLEDE; bu sene istediğimiz yeri kazanamazsa Ne yaparız? En yakın arkadaşı daha çok çalıştı o bir yerlere girerde, bizimki giremezse çok kötü olur. Vb. gibi kaygı ve gerginliği artırıcı içsel kısır döngü sorularıyla mücadele ediyorlar.

DİKKAT!

Bir Yıl Boyunca Harcanan Emeği

Kaygı ve Heyecan Yüzünden Çöpe Atmayın

Çocukları sınava girecek olan anne ve babalara büyük sorumluluklar düşmektedir. Geriye sayımın başladığı günlerde çocuklarının kaygılarını, heyecanlarını paylaşmaktan uzaklaşarak rahat düşünce koduna geçmesi için harekete geçmelisiniz. Yoksa çocuklarınızın sınav maratonunda yaptıkları çalışma ve emekleri kaygısı yüzünden çöpe atabilirsiniz.

Çocuğunuzun Sınav Heyecanı ve Kaygısı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

  • Çocuğunuzun sınavla ilgili kullandığı “kelime” ve davranışlarını gözlemleyin. Kendisinin çok rahat olduğunu söylemesine rağmen kaşları yukarıya doğru kalkıyorsa, nefes alış verişi göğsünün üst kısmına çıkmışsa kaygı ve heyecanı doruktadır.
  • Geleceği ile ilgili karamsar bir tutum içine girmişse, bir şeye odaklanmakta çok güçlük çekiyorsa, mazeretler artmışsa Beyni heyecan ve kaygı çıkmazındadır. Geceleri uyku düzeni bozulur ve uyumakta zorlanır.
  • Gün içerisinde eskiden olmadığı gibi kendini yorgun, bitkin ve halsiz hisseder. Algılamakta zorlanır.
  • Çaresizlik ve korku içinde davranmaya başlar.
  • Fiziksel sağlığı mide ve bağırsak siteminde kaygı duygusundan kaynaklı sıkıntı başlar.
  • Yeme düzeninde iştahsızlık olur. Ancak bazı öğrencilerde tam tersi çok fazla yeme isteği görülebilir.

Sınav Kaygınızı Başarıya Dönüştürmek ve

Başarının Hazzını Yaşamak İçin 10”B” Strateji

1- Gireceğiniz sınavla ilgili olarak; beyninizi olumlu düşünmeye ayarlayın. Bunun en kolay yolu karar vermektir. Şimdi. Sınav öncesi ve sınav sürecinde “Sakin kalmaya karar veriyorum.” Diyerek beyninizi buna inandırın.
2- Sınavla ilgili Ne istediğinize karar verin. Amacınız net olsun. Sadece istediklerinize odaklanın. İstemediklerinizi kapsam dışı bırakın.
3- Size sınavda ve yaşamda yardım edebilecek tek güç “Beyniniz” Beyin gücünüzü kullanın. Onun için sakin olun ve amacınıza odaklanın.
4- Bedeninizin dinlenmeye, Beyninizin ise uyumaya ihtiyacı vardır. Uykunuzu yeteri kadar almaya özen gösterin.
5- Sınavlara geri sayım başlamışken; sizlerle olumsuz ve başarısızlık zor vb. gibi ifadelerle konuşan kişilere karşı sağır kurbağa olun. Onları duymayın. Siz sadece sonuçtaki amacınıza odaklı kalın.
6- Sınavlar insanların kişiliklerini ve karakterlerini değil, sadece bilgi seviyelerini ölçer. Bunun farkında olun.

Şekere Yüklenmeyin
7- Sınava geri sayımların başladığı günlerde “Şekere” yüklenmeyin. Beyninizin ihtiyacı olan şekeri sanayi tipi yapılanlardan değil doğal meyvelerden alın.

Elma ve Ceviz
8- Her gün bir tane “Kabuklu elma” ile günde 2 tane cevizin sınavda kullanacağınız Beyninizin dostu olduğunu bilin.

Ne Siz Ailenize Borçlusunuz
Ne de Aileniz Alacaklı

9- Ailenizin sizi kendine borçlu hissettirmesine izin vermeyin. Bu tip davranış ve konuşmalara odaklanmak yerine başlangıçtaki amacınıza odaklanın.

10- Sınava gireceğiniz binayı gördüğünüzde, sınav salonuna girdiğinizde heyecan seviyenizi dengelemek için kendi nefesinize odaklanın. Beyninizin rahatlamasını ve gerginlikten kurtulmanızı sağlar.

Haber: Editör / Röportaj Mustafa Kılınç

Basından Seçmeler
Mustafa Kılınç Biyografisi
REİKİ VE DEĞİŞİM PROGRAMLARI
NLP DAP
Dailymotion
Nlpdap
40 Arena
Youtube