Mustafa Kılınç ile Bilinçaltı Değişim Programları
Haftanın Sözü
İnsan düşündüğü kadar güçlü inandığı kadar değerlidir.
NLP DAP
NLP DAP MUSTAFA KILINÇ İLE SERTİFİKALI NLP PROGRAMLARI
Mustafa Kılınç'ın Eserleri
Mustafa Kılınç Eserleri

Bakış Açısı

Her insanın olaylar ve nesneler konusunda farklı bir bakış açısı var. Bu gerçeğe her gün şahit oluruz. Basit görünen bir sorunun ne kadar çok farklı yorum alabildiğini görebilir ve bir konu örneğin; ekonomi veya siyasi boyutuna yükselince, ne kadar karmaşık olabildiğini televizyon programlarından veya meclis oturumlarından takip edebiliriz. Basit bir su bardağı bile herkese farklı görünür. Peki, bu niçin böyle ?

Her insan yaşadığı yıllar boyunca sürekli çevresiyle bir tecrübe alışverişinde. Her alışverişin sonucunda yaşadıklarımızla ilgili anılarımız ve onlara bağlı olarak duygularımız kalıyor ve beynimiz onları kayıt ediyor. Tabi ki hayat sürekli bir akış halinde olduğu için kimsenin kazandığı tecrübe diğer bir kişi tarafından tekrar edilemez.

Ephesos'lu filozof Herakleitos bu gerçeği şöyle dile getiriyor:
‘ .....bir nehre ayağımı koyduktan sonra, kaldırıp tekrar koyduğumda ayak aynı değil, nehir de.....'

Gelin, bunu birlikte test edelim! Şimdi bazı Anadolu köylerinde halen kullanılan bir su testisini örnek alalım: Testi derken SİZİN aklınıza ne geliyor? Testi nasıl görünüyor, rengi ve şekli nasıl? Sizde hangi duyguları uyandırıyor? Ona bağladığınız bir hikaye veya bir anı var mı? Onu bulabilmek için şimdi sizden tek istediğim şey; gözlerinizi kapatıp, testiye odaklanmanızdır… Teşekkürler.

Ne buldunuz?
Biri testi derken, büyükannesini düşünür. Mutfağındaki su testisinden içtiği serin sular aklına gelir. Diğerinin de istemeden dedesinden kalma testiyi elinden düşürüp, kırdığı için babasından işittiği azar ve ardından yediği tokadı hatırlar. Nesne aynı, fakat birinde olumlu bir anı, diğerinde ise korkulu bir hatıra. Bir çanak atölyesine sahip olan bir kişi testi üretiminden para kazanıp, ailesini geçindirdiği için testilerimi nasıl daha iyi pazarlayabilirim ve kazancımı nasıl artırabilirim diye, bakar. Bir höyükte kazı yapan arkeolog bulduğu testinin yaşını belirledikten sonra bulunan katman hakkında kesin bir tarihlendirme yapabilir. Onun için yüksek bilimsel bir değer taşır. Şehirde büyüyen bir insan için, bir testi bir ilkellik ifadesi olabilir.

“Her şey verdiğiniz anlamdan ibarettir.”
Mustafa Kılınç


Mevlana Hazretlerinin bu konuyla ilgili çok güzel bir hikayesi vardır: Dört kişi karanlık bir mekana götürülür ve onlardan içeride olan bir nesnenin tanınması istenir.
Orada bir fil durur ve her kişi filin farklı bir tarafına yerleştirilir.
- Kuyruk kısmında duran kişi, 'Bu bir ip', diye söyler.
- Kulaklarını elleyen kişi 'Hayır, bu bir yelpaze' diye tanımlar.
- Üçüncü kişi filin bacağında durur ve nesnenin bir sütun olduğuna karar verir.
- Dördüncü kişiyse filin hortumuna su hortumu diye, yorum yapar.

Onlardan hiç biri bütün resmi göremediği için, sadece nesnenin belli kısımlar hakkında yorum yapabildiler. Biz de günlük hayatımızda bu hikayede olduğu gibi çoğu zaman bir olaya sadece kendi bakış açımızdan bakıp, yorum yaparız. O yüzden bu olaya dahil olan insanlarla çatışma yaşayabiliriz. Bu durum bize hiç yabancı değil. Çocuğumuzla farklı fikirlere sahip olduğu için tartışırız, eşimizle tartışırız, iş verenle, öğretmenle, komşuyla…

Karşıdaki insanın farklı bir bakış açısı var diye, tartışmak, kavga etmek gerçekten bu kadar gerekli mi? Kendinizi biraz bu insanın yerine koymaya çalışsak, onun gözüyle bakmaya özen göstersek, daha anlayışlı ve hoşgörülü bir insan haline gelebilir, diğer insanları daha fazla kucaklar ve sever, çevremizde de daha geniş bir bakış açısıyla fark yaratabiliriz.

Bu mümkün olsaydı, bunu ister miydiniz, acaba ?
NLP bilimi çok ilginç ve basit, o kadar da etkin teknikler barındırıyor. Bakış açısını genişletmekle ilgili kolay bir NLP tekniği paylaşmak istiyorum sizinle. Bu teknik sayesinde kendi bakış açınızdan ziyade, diğer kişinin gözüyle de bakmaya fırsatınız olduğu gibi, aynı zamanda olaya tamamen dışarıdan tarafsız bakmaya da imkanı
verir.

Diyelim bir arkadaşınızla kavga ettiniz. Bu duruma tekrar bir göz atalım şimdi. Bir odada 3 tane hayali çember düşünelim veya 3 tane sandalye koyalım. Bir sandalyeye siz oturun ve düşüncelerinizi anlatın. Şimdi de karşıki sandalyeye geçin ve arkadaşınız olun, onun bu konu hakkındaki fikirlerini anlatın. En son da 3. sandalyeye geçin ve tarafsız bir kişinin pozisyonuna geçin ve onun gözüyle bakın ve yorum yapın. Fikir ayrılığı yaşadığınız anlarda bu tekniği kullanırsanız, daha tarafsız yorum yapabilecek hale gelirsiniz. Kendi duygularınızı ve şahsi pozisyonunuzu nötrleştirebilir sonuç olarak daha bütüncül bir bakış açısına sahip olabilirsiniz.

İlk fırsatta hemen deneyin, faydasını göreceksiniz.
Sevgi ve Saygılarımla...
Aysel Çiçek Diğer Yazıları
Mustafa Kılınç Biyografisi
REİKİ VE DEĞİŞİM PROGRAMLARI
NLP DAP
Dailymotion
Nlpdap
40 Arena
Youtube