Mustafa Kılınç ile Bilinçaltı Değişim Programları
Haftanın Sözü
İnsan düşündüğü kadar güçlü inandığı kadar değerlidir.
NLP DAP
NLP DAP MUSTAFA KILINÇ İLE SERTİFİKALI NLP PROGRAMLARI
Mustafa Kılınç'ın Eserleri
Mustafa Kılınç Eserleri

19 MAYIS 1919 Kurtuluş Dönemi

 

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir.

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik Ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

Atatürk millî mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların genç fikirler olduğunu çok net görmüştü. Bu nedenle de “GENÇLİK” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktaydı. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği kastetmiş yani, fikirlerde yeniliği ifade etmiştir. Atatürk'ün  şu sözü çok anlamlıdır: “genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”

Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği ve “gençlik ve spor bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs tarihinin önemini daha iyi anlayabilmek için Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 tarihleri arasında gerçekleştirdiği İstanbul - Samsun yolculuğunu bir kez daha hatırlamamız ve daha dikkatli bakmamız gerekir.

Atatürk’ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul’dan başlayan bu önemli yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler. Samsun’a ayak basışının taşıdığı önem Atatürk’ün Büyük Nutku’nu 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkışı ile başlatmasından anlaşılmaktadır ki şimdi bu yolculuğu kısaca bakalım.

İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silahlandığı konusundaki şikâyetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Bu kumandan Mustafa Kemal Atatürk’tü. Atatürk ve silah arkadaşları uzun zamandan beri ülkenin içinde bulunduğu bu umutsuz duruma üzülüyor ve bir şeyler yapmak için Anadolu'ya geçmek istiyordu. Bu o’nun için bulunmaz fırsattır.

 Atatürk ile beraber 16 Mayıs 1919 günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı dışında 18 kişi eşlik edecekti.

Atatürk beraberindeki kişilerle beraber 16 Mayıs 1919 günü “Bandırma” adındaki eski bir vapurla yolculuğa başladı.

Atatürk, İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket etti.

Atatürk’ün Samsun’a çıktığında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı. Ama o’nda ve o’nun gibi düşünenlerde bu azim oldukça hiçbir engel aşılmaz değildi elbette.

Kısaca vermeye çalıştığımız bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve kurtuluşun başlangıcıydı. Millî Mücadele’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti.

 

 

 

ATATÜRK için gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.
ATATÜRK “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken Türk gençliğine olan güvenini de açıkça anlatmıştır.

Atatürk’ün şu sözleri hepimiz için bir rehber olmalıdır: “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir” demiştir.

Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını Atatürk’ün emaneti ve gençliğe vasiyeti diye daima genç fikirliler olarak sahip çıkarak kutlamalıyız. 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’mız Kutlu Olsun.

NLP Lideri Mustafa Kılınç Diğer Yazıları
Mustafa Kılınç Biyografisi
REİKİ VE DEĞİŞİM PROGRAMLARI
NLP DAP
Dailymotion
Nlpdap
40 Arena
Youtube