Japon araştırmacılar: Gözünüzü her kırptığınızda, beyin dinleniyor. Günde 30 bin kez göz kırpıyoruz. Bu da günde uyanık geçirdiğimiz sürenin yüzde 10'una denk geliyor.
Japon araştırmacılar gözün kırpıldığı her an beynin uykuya dalarak dinlendiğini saptadılar. Gün içinde ortalama 30 bin kez beyin bu yolla adeta siesta yapıyor. Japonya'daki Osaka Üniversitesi araştırmacıları 20 yetişkin erkek video izleterek bu sıradaki beyin faaliyetlerini gözlemledi. Deney sonunda, yapılan işlem sırasında gençlerin beyinlerinin farklı bölgelerinde kan toplanması olduğu gözlemlendi. Beynin çeşitli bölgeleri ile görsel korteksteki göz kırpmaları dikkatlice gözlemlendiğinde beyindeki bazı bölgelerin pasif hale geçerek dinlenmeye çekildiği görüldü. Osaka'daki araştırmacılara göre yapılan iş için odaklandığımız sırada, her göz kırpmada, beyin bir saniyeliğine duruyor. Yani bugüne kadar bilinenin aksine göz kırpıldığında yalnızca temizlenmiyor aynı zamanda beyin de dinlenmiş oluyor.
BİR SANİYE İÇİN DURUYOR
Daha önce yapılan bir araştırmada da göz kırpması sırasında beyinde kesin bir durma olduğu gözlemlenmişti. Örneğin, okurken cümlenin sonuna geldiğimizde ya da filmde kameralar açı değiştirdiğinde beynin gözlenen kısımları, varsayılan ağın çalışması sırasında bir saniyeliğine duruyor. Araştırmacılar bunun yanı sıra insanların göz kırpmasını hissetmediklerini ve böylelikle de beynimizin aslında gözlerimizi kapattığımızı algılamadığını belirtti. Araştırmaya göre gözümüzü dakikada ortalama 15-20 kez kırpıyoruz. Bir günde bu sayı 30 bine çıkıyor. Ve günde 30 bin kez kırpmamız uyanık geçirdiğimiz saatlerin yüzde 10'una tekabül ediyor.
14.01.2013
Sabah - Didem Seymen